Ostoskorisi on tyhjä.


Nopea 1-3 arkipäivän toimitus
Ilmainen toimitus yli 100 € tilauksiin
Ilmainen 60 päivän palautusoikeus

Rannekello-opas

Tarjoamme täällä vastauksen kysymyksiin kuten ”Mikä on kronografi?”, "Mitä eroa on mekaanisella ja automaattikellolla?", ”Mikä on kvartsikello?” sekä moneen muuhun kellokysymykseen.
Alla oleva sisällysluettelo auttaa sinut nopeasti hakemasi tiedon kohdalle. Tervetuloa rannekellojen maailmaan!

Rannekello-oppaan sisällysluettelo:
1. Rannekellotyypit
  1.1 Analoginen kello
  1.2 Digitaalinen kello
  1.3 Digi-Ana kello
  1.4 Automaattikello
  1.5 Mekaaninen kello
  1.6 Kvartsikello (Quartz)
  1.7 Luurankokello (Skeleton Watch)
2. Rannekellon Ominaisuudet
  2.1 Kellojen Vesitiiviys ja ATM Merkinnät
  2.2 Kronografi
  2.3 Kronografien Luokat 
3. Rannekellon Materiaalit
  3.1 Rannekellon Lasi
  3.2 Rannekellon Runko
  3.3 Jalokivet Rannekellossa
4. Rannekellotyyppien Luokittelu
5. Rannekellojen Rannekkeet
  5.1 Linkkuranneke
  5.2 NATO -ranneke
  5.3 Solkiranneke

 

1. Rannekellotyypit

1.1 Analoginen kello
Analogiseksi kelloksi kutsutaan kelloja, joissa aika näytetään osoittimilla. Analogisessa kellossa voi olla tunti-, minuutti- ja sekuntiviisari.

1.2 Digitaalinen kello
Digitaalikellot ovat kvartskelloja, joissa aika ilmaistaan digitaalisilla numeroilla. Useat digitaalikellot sisältävät paljon erilaisia ominaisuuksia, kuten ajanotto, päivyri ja taustavalo.

1.3 Digi-Ana kello
Digi-Ana kelloiksi kutsutaan kelloja, joissa on sekä digitaalinen, että analoginen näyttö.

1.4 Automaattikello
Automaattikellon toimintaperiaate on sama kuin mekaanisen kellon. Kellon koneisto saa energiansa koneiston ympärille viritetystä vetojousesta, joka avautumaan pyrkiessään antaa energian kellon koneiston liikkeisiin. Siinä missä mekaaniset kellot viritetään manuaalisesti, käsin vetonupista kiertämällä, virittyvät automaattikellot nimensä mukaisesti automaattisesti. Automattikellot virittyvät usein käden liikkeistä, jolloin kellossa oleva vetopaino heiluessaan virittää vetojousta. Joissakin automaattikelloissa latautuminen tapahtuu myös auringonvalon voimasta, tälläisissä automaattikelloissa on akku, johon valosta saatu energia varastoituu.

1.5 Mekaaninen kello
Mekaaninen rannekello viritetään käsin kellonkuoressa sijaitsevasta vetonupista. Vetonuppi virittää koneiston akselin ympärille kierretyn vetojousen, joka avautumaan pyrkiessään antaa energian kellon koneiston liikkeisiin, tätä kutsutaan käyntivaraksi. Useimpien mekaanisten kellojen käyntivara on 40-50 tuntia, ne siis käyvät tämän ajan jonka jälkeen kellon vetojousi on taas viritettävä uudelleen.

1.6 Kvartsikello (Quartz)
Kvartsikellojen suosiota siivittävät niiden edullisuus verrattuna automaattisiin ja mekaanisiin kelloihin, ne myös pysyvät tarkemmin ajassa ja ovat huoltovapaampia. Kvartsikellon perustoimintaperiaate on sidottu mikropiiriin, kvartsikiteeseen ja paristoon. Mikropiiri antaa virtaa kvartsikiteelle ja vastaanottaa kvartsikiteen sykäykset, jotka piiri muuntaa pulsseiksi kellon sähkömoottorille. Kellon sähkömoottori pyörittää kellon koneiston hammaspyöriä, jotka muuttuvat kellon osoittimien liikkeeksi ja digitaalikellossa kellotaulun numeroiksi.

1.7 Luurankokello (Skeleton Watch)

Luurankokelloiksi kutsutaan rannekelloja joiden kellotaulu ja takakansi ovat läpinäkyviä. Tällöin rannekellon käyttäjä näkee kellon koneiston toiminnassa sekä myös osan omaa käsivarttaan. Luurankokellot ovat joko automaattisia tai mekaanisia kelloja ja niiden muotoilu on usein hyvin taiteellista.

 

2. Rannekellon Ominaisuudet

2.1 Kellojen Vesitiiviys ja ATM merkinnät

Rannekellon vesitiiviys voidaan ilmoittaa joko Metreinä, Baarina (Bar), ATM tai ATY -merkinnöillä. Suomessa yleisimmin käytössä ovat Metrit ja ATM merkinnät, joita mekin käytämme Rannekelloja.fi jokaisen tuotteen tiedoissa. Alla olevasta vesitiiviys taulukosta näet merkintöjen vesitiiveydet:
 

Merkintä Roiskeet Suihku Uiminen, Snorklaus Laitesukellus
Ei merkintää Ei Ei Ei Ei
30 M/3 ATM Pienet roiskeet Ei Ei Ei
50 M/5 ATM Kyllä Ei Ei Ei
100 M/10 ATM Kyllä Kyllä Ei Suositella Ei
200 M/20 ATM Kyllä Kyllä Kyllä Ei
yli 300 M/30 ATM Kyllä Kyllä Kyllä Kyllä
 • 30M/3ATM-100M/10ATM merkinnöillä olevat kellot kestävät vain pieniä roiskeita, joita syntyy esim. pienestä sateesta tai käsienpesun roiskeista. Näitä kelloja ei tule pitää kädessä uidessa. 
 • Yli 200M/20ATM kellot kestävät jo uimistakin ja yli 300M/30ATM kellot kestävät jo laitesukellustakin. Huomaathan kuitenkin, että kellon painikkeita ei tule käyttää vedessä ollessa ja esimerkiksi. nupin kierrekiinnitys tulee tarkastaa ennen veteen menoa. Rannekellojen vesitiiviyteen vaikuttaa myös ikä, tiivisteet kuluvat ajanmyötä eikä vanha kello enään välttämättä pidä vettä. Asiantunteva kelloseppä osaa tarkastaa ja huoltaa kellon tiivisteet.
   
 • 5M/50ATM kelloja valmistavat mm. TRIWA ja Axcent. Vastaavasti taas kaikki Rip Curl kellot ovat 100M/10ATM vesitiiviydellä.
   
 • Saunomista ei suositella millekkään kellolle, sillä saunoessa kello altistuu suurille lämpötilanvaihteluille ja vesihöyry saattaa päästä tiivistymään kellon sisälle. Nahkrannekkeellista kelloa ei myöskään kannata pitää vedessä, sillä nahkaranneke ei sitä kestä.
 • Mistä taulukon vääristymä kellon vesitiiviydessä sitten johtuu?
  Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että valmistajat testaavat kellonsa staattisessa vesialtaassa, kellon ollessa uusi ja paikallaan altaassa. Todellisuudessa kello altistuu kuitenkin lämpötilanvaihteluille, veden ja kellon liikkeille sekä kulumiselle, eikä todellinen tilanne täten ole simuloitavissa staattisessa vesialtaassa.

2.2 Kronografi
Kronografeiksi kutsutaan rannekelloja, joissa on ajanottotoiminto. Rannekellot joissa on lisätoimintona on päivämäärän, viikonpäivän tai ikuinen kalenteri eivät kuitenkaan ole kronografeja.

2.2 Kronografien Luokat

Minuuttikronografi
Mittaa aikoja 30 tai 45 minuuttiin asti

Tuntikronografi
Mittaa minuuttien lisäksi aikaa 12 tuntiin asti

Kalenterikronografi
Näyttää minuuttien ja tuntien lisäksi päivämäärän, viikonpäivän ja kuukauden.

Rattrapante kronografi
Sisältää kaksi toisistaan riippumatonta kronografiosoitinta. Rattrapante kronografilla voidaan ottaa useampaa aikaa samanaikaisesti.

Flyback kronografi
on kaksi lisäpainiketta jotka sijaitsevat usein kello kahden ja neljän kohdalla. Toinen painikkeista käynnistää ajanoton ja toinen pysäyttää sekä palauttaa ajanoton alkuun, josta sen voi taas käynnistää toisella painikkeella.

Takometrikronografi
Mahdollistaa liikkuvan kohteen keskinopeuden mittaamisen tunnetulla välimatkalla.

Sykemittari kronografi
M
ittaa minuuttisykkeen, esimerkiksi 15 sydämenlyönnin perusteella.

Muistutustoiminnolla varustettu kronografi
Erilliseen osoitinnäyttöön voidaan laittaa muistutus tärkeästä ajankohdasta

Monitoimikronografi
Tarkoitetaan rannekelloja jotka sisältävät useampia edellä mainituista kronografi ominaisuuksista

Vuorovesikronografi
Voi tallentaa useampien leveyspiirien tai satamien vuorovesitietoja, tälläisiä rannekelloja käyttävät mm. surffarit. Rip Curlin mallisto sisältää tälläisiä rannekelloja.

Tritium
Tritiumia käytetään rannekellojen kellotaulun numeroiden ja viisareiden itsevalaisuun. Tritium on heikosti radioaktiivinen aine, jota käytetään rannekelloissa niin pieninä määrinä ettei siitä ole terveydelle minkäänlaista haittaa. Tritiumia sisältävät kellot on merkitty T- tunnuksella, tunnus on usein sijoitettu kello kuuden lähelle.

 

3. Rannekellon Materiaalit

3.1 Rannekellon Lasi

Muovi
Muovia käytetään vain kaikista edullisimmissa rannekelloissa, kellotaulun suojan käytettävään muoviin tulee ajanmyötä kulumia, joita on vaikea tai jopa mahdoton korjata.

Mineraalilasi
Mineraalilasi on yleisin kellonlasin materiaali, se on erittäin kestävä materiaali joka ei naarmuunnu helposti.

Safiirilasi
Safiirilasia käytetään usein vain arvokkaissa rannekelloissa, safiirilasi on kaikista kovin materiaali ja siihen saakin käytännössä naarmun vain timantilla.

3.2 Rannekellon Runko

Muovi
Muovikellojen valmistusmateriaalina voidaan käyttää joko kovamuovia, kuten asetaattia tai ABS-muovia. Rannekkeissa käytetään usein polyuretaania. Nykyaikaiset muovirannekellot kestävät hyvin kulutusta, sekä vaihtuvia olosuhteita.

Ruostumaton teräs
Ruostumaton teräs on mahdollisesti yleisin materiaali rannekelloissa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut rannekellot ovat lujaa tekoa ja ne kestävät aikaa todella hyvin.

Tungsten
Tungsten on erittäin kova, naarmutumaton metalli. Tungstenilla on mm. alkuaineista korkein sulamispiste, 3422C. Tunsgsten onkin yleisimmin vaativissa olosuhteissa kuten Formula1 autoissa, lentokoneissa sekä sotilastarkoituksissa. Tungstenista valmistetut rannekellot ovat harvinaisia.

3.3 Jalokivet Rannekellossa
Rannekellot joiden koneistossa käytetään jalokiviä, ovat usein todella laadukkaita. Yleisesti käytetty jalokivi on synteettinen rubiini, jota käytetään rannekellon koneiston laakereina. Synteettinen rubiini mahdollistaa kellon tarkan ajassa pysymisen sekä pitkäikäisyyden.

4. Rannekellotyyppien Luokittelu

Peruskellot

Sporttikellot

Sotilaskellot

Pilottikellot / Aviator kellot

Sukeltajankellot / Divers Watch

Pukukellot

Haute horlogerie

Vintage-kellot

5. Rannekkeet

5.1 Linkkuranneke
Linkkuranneke käytössä suuressa osassa metallirannekkeella varustetuista rannekelloista. Linkkuranneke avataan napsauttamalla, jolloin kellon ranneke suurenee ja se suljetaan taittamalla ja kiinni napsauttamalla kun kello on ranteen kohdalla.

5.2 NATO -Ranneke
NATO rannekkeilla tarkoitetaan usein nylonista tai kankaasta valmistettuja rannekkeita, joissa on solkikiinnitys. Tälläiset rannekkeet ovat olleet alunperin käytössä sotilaskelloissa, kestävyyden ja vaihdon helppouden vuoksi. Nykyään useat trendikkäät kellon valmistajat käyttävät NATO rannekkeita kelloissaan. Nato rannekkeet ovat usein edullisia ja niiden tarjonta on laajaa, kellolle on siis helppoa ja edullista luoda uutta ulkonäköä. Mm. TRIWA kelloissa on usein käytetty NATO-ranneketta.

5.3 Solkiranneke
Solkirannekkeisissa kelloissa käytetään vyön solkea vastaavaa mekanismia, jossa käyttäjä voi kiinnittää rannekkeen sokan haluamaansa rannekkeen reikään. Solkirannekke on klassinen kellonranneke, tälläisiä rannekkeita käytetään usein nahka-, kumi- ja muovirannekkeissa. Solkiranneketta käytetään usein mm. Axcent kelloissa.

Lopuksi
Keräämme tänne jatkuvasti tietoa rannekelloista, niiden ominaisuuksista ja materiaaleista. Mikäli sinulla on kysymys johon et löytänyt vastausta tästä kello-oppaasta lähetä meille viesti sähköpostitse ja me vastaamme siihen! info(at)rannekelloja.fi

Kannattaa tutustua myös Rannekellojen Valmistajat -osuuteen, jossa kerromme enemmän rannekellojen valmistajista, sekä tietenkin kattavaan rannekello valikoimaamme!